woensdag 31 maart 2010

Camtasia Studio 7

Ik ben al een lange tijd een tevreden gebruiker van Techsmith's Camtasia Studio voor het maken van screencasts. Nu is versie 7 uitgekomen. Meteen geïnstalleerd (trialversie voor 30 dagen beschikbaar) natuurlijk.

De nieuwe interface valt meteen op. Minder Windows-achtig op het eerste oog. Vergelijk de twee afbeeldingen, boven versie 6 en dan versie 7.



Maar zou je overstappen alleen maar vanwege een nieuwe look? Er zijn nieuwe functionaliteiten. Maar toch zit in de combinatie van de nieuwe interface met enkele nieuwe functionaliteiten de kracht van versie 7, naar mijn mening.

Ik denk dat versie 7 vooral op gebied van snelheid in de afwerking van gemaakte screencasts goed zal scoren. De interface zit efficiënter in elkaar. Je komt simpelweg sneller bij de benodigde elementen. Callouts, die overigens ook zijn uitgebreid, zijn snel te bereiken. Audio en Zoom-n-Pan eveneens snel bij de hand. Het Audio deel zit nu ook ruimer in de mogelijkheden. Heel specifiek kun je nu het volume aanpassen (tot op frame-niveau).

Wat zeker ook zal bijdragen aan een betere workflow is de aanwezigheid van een Library. Hierin zitten al elementen voor hergebruik, maar goed is dat je er zelf herbruikbare elementen aan kunt toevoegen. Hergebruik zal zeker voor reeksen screencasts vanuit een Dienst als het Mediacentrum de productietijd verkorten.

Hier nog een screencasts die gisteren werd geüpload (hoe oud is dit duidelijk Britse kind eigenlijk of hebben we hier met een stemvervormer te maken en wat doet ie het goed!). Bekijk de video in 720 p HD en Full Screen voor het beste beeld. Ik deel de mening van ComProHD, dit is de beste Camtasia versie tot nu toe.



Prijs Camtasia Studio 7: normaal €299,- , maar de 'Education Price' is €179,-.

dinsdag 30 maart 2010

Google Earth en Google Maps

Een adres opzoeken of volgens waar mijn zoon nu uithangt in ZO-Azië (nu in Don Det, Laos), daarvoor gebruik ik Google Maps.
Ik kan ook laten zien wat ik straks in juni voor een enorme 'wandeltuin' krijg bij het nieuwe huis, Sonsbeekpark in Arnhem.


In het onderwijs heeft Google Maps of Google Earth al lang een plaats veroverd. Maps is altijd websitegebonden, Earth is een programma dat je moet downloaden en installeren.

Voor Google Earth kun je mooie lessen maken. Die lessen kun je weer distribueren. dat gaat in de vorm van zogenaamde KMZ bestanden. Dat zijn gezipte (ingepakte)  versies van KML bestanden, Keyhole, Markup Language bestanden. Een KMZ bestand m.b.t. het leven en werk van Jane Austen vind je hier.



Dit bestand kun je openen in Google Earth. Ik vond deze KMZ in de Google Earth Community (via een pagina van de San Juan Unified School District waarop veel Google Earth materiaal te vinden is). De jane Austen kaart laat allerlei locaties zien in Engeland die een rol hebben gespeeld in het leven van de schrijfster of in haar boeken.

zondag 28 maart 2010

Librarything

Pas vorig jaar februari ging ik me aanmelden bij LibraryThing. Af en toe voer ik weer wat boeken in. Tot mijn verbazing staan er nu precies 100 van mijn boeken in LibraryThing, een opvallend rond getal. Nog velen te gaan.


Ik ben juist in een fase waarin ik vele oude boeken de deur uit doe als resultaat van een op handen zijnde verhuizing. Na de verhuizing toch maar weer eens mijn lijstje bijwerken.

Ik vind het wel leuk om te snuffelen in de gerelateerde 'bibliotheken'. Kijken wat de andere LibraryThing gebruikers in de kast hebben staan, naast de blijkbaar zelfde boeken.

In de 'statistieken' komt mooi tot uiting dat ik vliegend van start ben gegaan met de Discworld serie van Terry Pratchett en ook de serie boeken van Douglas Adams in de kast heb (vooral als luisterboek) onder de verzameltitel Hitchhiker's Guide to the Universe.

Ik kan me goed voorstellen dat een leraar Nederlands (of andere taal) leerlingen zou aansporen om in LibraryThing te gaan met hun boeken en commentaren te schrijven. Daarbij hen uit te nodigen om elkaars 'boekenkasten' te bezoeken en daaruit minstens 1 werk te kiezen die ze niet kennen om te gaan lezen. Zo breid je hun bereik binnen de literatuur enorm uit.

Het lijkt me welhaast ondoenlijk voor een bibliotheek om de colectie in LibraryThing onder te brengen. Maar deelcollecties, liefst in samenwerken met vakdocenten bijvoorbeeld, lijkt me wel haalbaar. Een verzameling literatuur die een vakgebied goed introduceert. Of juist een verdiepende collectie. Niet voor de calculerende student, maar voor de werkelijk geïnteresseerde student zou het een prachtbron kunnen zijn.

vrijdag 26 maart 2010

Statistieken

Voor ons YouTube kanaal Mediacentrum101 worden statistieken bijgehouden.


Databanken HealthCare 2010 is blijkbaar populair geweest en afgelopen week is die populariteit flink gekelderd. Bibliotheek Zwolle Stadshagen blijft het echter goed doen met een stijging van 5% kijkers. Een toppertje is nog steeds Bibliotheek Zwolle Zuid die ik vorig jaar met collega Jo Han bezocht (met de Flip in de aanslag), stand op dit moment is 292 views.

Volgens de statistieken kijken vooral mannen naar de video's. De leeftijd van de kijkers ligt voornamelijk tussen de 18 en 34 jaar. Met nog een piekje tussen de 45 en 54 (dat zijn wij waarschijnlijk ;) ).



"Your videos were most viewed in Netherlands, Belgium, Japan, Sweden, Italy". Nou ja, 'most viewed'. Japan scoorde 6 views, Italië 1, Zweden 1 en België 9.

We zijn nog lang niet viraal gegaan met ons Mediacentrum101 kanaal. Er wordt aan gewerkt.

woensdag 24 maart 2010

Ding 17 Glogster

Niet om vooruit te hollen, maar ik kwam een leuke Web 2.0 ding tegen en dat wil ik delen.

Glogster is een site waar virtuele posters gemaakt kunnen worden. Je kunt tekst, afbeeldingen, video en, audio toevoegen. De video- en audiobestanden kun je uploaden, linken of meteen binnen de poster produceren en dan plaatsen. In mijn snel gefabriceerde voorbeeldposter zie je een voorbeeld van een geplaatste YouTube video over uiteraard Glogster en kun je een korte audioboodschap beluisteren.
Ik heb ook een foto geüpload om die functionaliteit te testen.



Leerlingen of studenten kunnen individueel of in groepen aan de slag met Glogster. Gezien de vele leuke voorbeelden die reeds op de site worden aangeboden, is het een succes.

Posterpresentaties worden al lang ingezet in het onderwijs (tot op universitair niveau). Deze virtuele vorm past er goed bij. Voor leerlingen zal het leuk zijn om de poster te kunnen laten zien aan ouders, familie en vrienden. het multimediale karakter zal zeker ook een funfactor zijn.

Glogster kan natuurlijk ook door de docent worden ingezet als alternatief voor een Powerpoint presentatie (weer een mooi voorbeeld van een niet-lineaire presentatie) of een papieren instructie.

zaterdag 20 maart 2010

Open Culture - gratis cultureel en educatief materiaal

Er is veel goed materiaal op het internet te vinden voor het onderwijs. Ook veel gratis materiaal. Zo veel, dat veel mensen denken dat álles op het internet gratis is (een gevolg van ondermaats hersengebruik) of dat alles gratis zou moeten zijn (een mening die op deze wijze weergegeven niet laat blijken in hoeverre hersencellen zijn geäctiveerd).

Een website, 'Open Culture', poogt veel materiaal bijeen te brengen dat valt binnen de categorieën gratis, cultureel en educatief.



Je kunt op Open Culture terecht voor eBooks, Audio Boeken, Online Cursussen, Films (bijv. een 'Alice in Wonderland' verfilming uit 1903), Taalcursussen en educative en culturele YouTube selecties.

De sectie films is erg leuk. Het zijn oudere films en ze zouden goed ingezet kunnen worden voor onderwijs over de filmgeschiedenis.

Binnen de 'YouTube' sectie kwam ik weer bekende en goede series tegen zoals die van de 'Bad Astromomy' (van de Bad Astronomer Phil Plait).

Deze post is voor het grootste deel ook gepubliceerd op het intranet van Windesheim.

Online cursus voor bibliothecarissen of ....?

De UT Arlington Library heeft het afgelopen jaar een reeks video's gepubliceerd op hun YouTube kanaal. Een subsectie heet 'Librarian vs. Stereotype'. De 'acteurs' doe hun best om enkele vooroordelen, weergegeven door het karakter Stereotype, rond bibliotheken en bibliothecarissen weg te nemen.

Blijkbaar is daar dus behoefte aan binnen de UT Library. Ze willen daar wat met de beeldvorming die kleeft aan hun beroep, hun dienstverlening. Ik denk dat we die stereotype beeldvorming ook wel kunnen onderkennen  binnen Windesheim. Al zijn deze video's duidelijk gericht op de klanten, ik heb er naar zitten te kijken vanuit de dienstverlenende kant. En dan werkt het als een spiegel. Bevestigen wij ook niet af en toe het Stereotype?

Afgelopen week hadden we nog een 'discussie' over de vraag of elke informatiebemiddelaar wel/niet de databanken moet kunnen uitleggen aan de studenten. Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, is een grondige analyse van de vraag noodzakelijk. Maar ook een eerlijke introspectie over wat er allemaal áchter de vraag schuil gaat, en dan kan zo'n spiegel wel eens handig zijn. Kijk, dan worden deze grappige videootjes ineens cursusmateriaal.

donderdag 18 maart 2010

Slim vinden met Yolink

Zoeken op het web is bijna synoniem met zoeken met Google. Al vind ik het ook wel eens leuk om te zoeken met Bing.
Nu heb ik Yolink 'ontdekt' (resultaat van lid worden van een van de Diigo groepen, Group Classroom 2.0 om volledig te zijn) en die geeft een heel andere dimensie aan het zoeken en vooral vinden op het web.

Yolink biedt extensies voor Internet Explorer, Firefox en Chrome. Die extensies maken het mogelijk meer tekstgeoriënteerd te zoeken. In plaats van links, met twee regels tekst zoals bij Google, krijg je paragrafen te zien met daarin in kleuren je zoektermen. De zoektermen staan dus in context en je ziet snel welke link het best aansluit bij jouw wensen.

Je kunt met Yolink ook zoeken binnen een website. Geen Control+F meer nodig, waarin je trouwens niet diverse zoektermen kunt combineren, maar zoeken met Yolink.

In Firefox en IE krijg je een zijpaneel, die uiteraard ook dichtgezet kan worden. In Chrome krijg je een button en apart venster.

Resultaten kun je vanuit het Yolink venster delen via diverse kanalen, bijv. Blogger, Twitter, Gmail, Facebook en meer. Je kunt de resultaten ook opslaan in je Google Docs account.


Yolink richt zich heel duidelijk op het onderwijs. Ze ondersteunen docenten onder meer door het aanbieden van enkele documenten zoals 'Yolink in the classroom' (pdf) en 'A teacher's guide to Yolink' (pdf).

Hieronder twee screencasts uit een reeks.



woensdag 17 maart 2010

Pianochatten



Dit is leuk, knap, creatief, ....

Handige Outlook plugins

Op twee blogs heb ik blogposts staan die gaan over hetzelfde onderwerp, handige outlook plugins. Met deze gratis plugins kun je eenvoudig vanuit outlook 2007 bestanden uit Sharepoint, bij ons op Windesheim is dat ShareNet, en Google Docs als link opnemen in je mails. Hierdoor hoef je dus geen attachments meer mee te sturen. Attachments die je binnenkrijgt sleep je zo ook naar je ShareNet Document library naar keuze of naar je eigen Google Docs.
Ook kun je de documenten openen vanuit Outlook 2007.

Interesse? Ga het lezen op mij intranet blog 'Het Ontsnappingsluik' (alleen dus voor studenten en medewerkers van hogeschool Windesheim) of op mijn Wordpress blog 'LibrarEvolution'.

zaterdag 13 maart 2010

Zotero - deel 2

Als je al een Zotero deel 1 blogpost hebt geschreven, dan moet er dus minstens één deel na volgen. Vandaar nu deel 2.

Zotero is een mooie Web 2.0 toepassing als het gaat om wat gedegener onderzoekswerk waarbij je graag de bibliografische gegevens van de literatuur, online en offline (zeg ook maar op papier), goed wilt verwerken. Ergens is Zotero wel te vergelijken met EndNote. Echter Zotero is gratis, zolang je tenminste tevreden bent met maximaal 100 MB opslagruimte. Zotero is een extensie voor Firefox.

Ik zal hier twee voorbeelden geven hoe je Zotero kunt gebruiken.

Eerste voorbeeld betreft het gemak waarmee je bibliografische gegevens kunt ophalen en opslaan met Zotero.
Je wilt de bibliografische gegevens binnenhalen om in een scriptie te verwerken, natuurlijk kun je alles zelf overtypen, maar dan is Zotero handiger.
De gegevens haal je op bij site die al de gegevens al hebben, bijv. voor veel boekwerken is dat Amazon.com. zodra je daar het boek hebt opgevraagd verschijnt in Firefox in de adresbalk een icoontje in de vorm van een boekje. Daarop klikken zorgt er voor dat alle bibliografische gegevens in je eigen Zotero bibliotheek worden opgenomen.


Die gegevens kun je later in een gewenst bibliografisch format, AMA, APA of andere, exporteren voor opname in de literatuurlijst van je scriptie.

Voorbeeld 2. Ook webpagina's kun je zo opslaan. Ben je op een pagina die je wilt opslaan, dan open je Zotero, die zit in de browser, klik op de juste icoon (zie pijl 1) en de pagina wordt opgeslagen. Ook hier weer voor later gebruik in een volgens de juiste regels opgemaakte literatuurlijst.


Zotero is dus formeler bedoeld dan Diigo of Del.ico.us. Ik denk wel dat het een plaats verdient in een module Informatievaardigheden, naast bijv. EndNote.

Video

Video in het onderwijs is al jaren een stokpaardje. Vorige week een geslaagde themadag samen met enkele collega's rond dit onderwerp georganiseerd.

Met video kan zoveel meer duidelijk gemaakt worden. Uit veel onderzoek is inmiddels wel duidelijk geworden dat er ook een beter leereffect is.

YouTube is een bekende bron. Er zijn er echter meer. Waarbij er ook vaak een betere selectie op voor het onderwijs geschikt materiaal is. Ik haal hieronder een stuk aan uit mijn intranet blog voor de hogeschool Windesheim (27-2-2010)

Ik noem hier enkele voorbeelden van dergelijke sites:

EduTube: Hier vind je video's vanuit YouTube. De moderatoren van deze site streven naar een hoog kwaliteit van de video verzameling. Ze bekijken elke video die ze plaatsen op het aantal 'Views per day', de 'rating' (de waardering) op de oorspronkelijke site en ze voegen daar hun subjectieve beoordeling aan toe.



Je kunt selecteren op categorie, type video (animatie, demonstratie, interview, ...), duur van de video en onderwijsniveau.

Edublogs.tv: een onderdeel van een bedrijf dat vooral weblogs voor scholen aanbiedt (ooit gestart door een docent). Een heel ander karakter. Indeling in categorieën is vager, onderwerpen en onderwijsniveaus lopen daar door elkaar heen. Edublogs.tv heeft wel weer audiomateriaal er bij.

Scholar Spot: Veel videomateriaal in de categorieën Science, technology, Politics en Self Growth (spiritualiteit, motivatie, religie, atheïsme). Interessant is dat je ook op personen kunt zoeken, bijv. Dr Michio Kaku (auteur van 'Physics of the impossible') of, waarschijnlijk beter bekend, Barack Obama.

NeoK12: Richt zit op het primaire onderwijs. Veel materiaal in diverse categorieën. Ook games zijn hier te vinden. Het is wel allemaal Engelstalig.

The Kahn Academy: een bijzonder project van Salman Kahn. Op zijn site zijn nu al meer dan 1000 video's te vinden. In elke video wordt een onderwerp grafisch en helder uitgewerkt. Der onderwerpen liggen voornamelijk binnen de vakgebieden van natuurwetenschappen en wiskunde. Maar er zijn ook video's op het gebied van financiën en bankwezen. Niet zo vreemd, Kahn heeft op de Harvard Bussiness School zijn masters behaald.

Wil je een site die je laat zoeken over meerdere bronnen tegelijkertijd, dan is OVGuide (Onlone Video Guide) misschien wat. Je kunt hier ook zoeken naar, veelal Amerikaanse, tv-series en films. Er zitten bij de resultaten ook betaalde diensten en soms loop je tegen de bepaling aan die het onmogelijk maakt dat je buiten de VS beplaade content mag zien.

Het is overigens verbijsterend te zien hoeveel aanbieders van videomateriaal er bestaan.

Een dag tevoren had ik ook nog een tip m.b.t. zoeken binnen Google Video (of Youtube) gegeven:

Uploaders van video's bij zowel YouTube als Google Videos worden gevraagd aan te geven in welke categorie hun video valt. Een van die categorieën waaruit gekozen kan worden is 'Educational'.

Hier kun je handig gebruik maken als je video's voor je onderwijs zoekt. Je kunt namelijk eerst de categorie waarin je wilt zoeken afbakenen. Dat doe je door in de zoekbalk het volgende te typen: 'genre:educational' (let op geen spaties!). Daarachter kun je vervolgens aanvullende zoektermen zetten.

Enkele voorbeelden voor Google Videos (die overigens ook video's uit YouTube en enkele andere bronnen haalt:

Podcast verslaafd

Eerlijk gezegd weet ik niet meer waar ik precies begonnen ben met podcasts te beluisteren. In mijn geheugen heb ik Skepticality hangen als eerst podcast waar ik helemaal weg van raakte.


Deze podcast begon in januari 2005. Een product van twee enthousiastelingen, Robynn `Swoopy`McCarthy en Derek Colanduno. Vol humor, goede teksten, skeptisch en uitbundig.

Gaandeweg kwam er ook nog de Nederlandse podcast Hoe?Zo! bij. De podcast van het radioprogramma van Teleac. The Skeptic's Guide to the Universe is mijn huidige favoriet. Andere aanraders van mijn kant zijn 'All in the Mind' , 'The Brain Science Podcast', QuackCast en 'Kritisch Denken' van Jozef van Giel.

In 2005 en 2006 heb ik een reeks workshops gegeven waarin er enkele specifiek aan podcasts gewijd waren. Er kwamen aardig wat docenten op af, die enthousiast raakte. Maar echt van de grond binnen het onderwijs kwam het niet. Nu lijkt de tijd er wel rijp voor te zijn. Ik heb nu concrete afspraken met docenten binnen de lerarenopleiding VO om podcasts in het onderwijs te gaan implementeren. 4-5 jaar te vroeg zijn met vernieuwingen lijkt een deel van mijn levensverhaal te zijn ;)

Ondanks de opkomst van vodcasts, de video variant op de (audio) podcast, lijkt er nog geen einde in zicht voor de podcast. Ondanks een ongelukkige ervaring is audio luisteren op de fiets nog altijd veel veiliger dan al fietsend video kijken (wel dus je blik op de weg houden en niet al fietsend proberen van podcast te wisselen!).

Ik kan wel stellen dat ik het fenomeen podcast niet meer wil missen. Elke dag beluister ik wel een podcast. Ik ben verslaafd.

zaterdag 6 maart 2010

Audioboeken voor nop

De ebooks zijn in opmars, maar de al langer bestaande audioboeken moeten we nog niet afschrijven.

Op de site 'Books Should Be Free' kun je veel audioboeken gratis downloaden.



De uploadsnelheid is niet erg snel vanuit de site. Gullivers Travels, iets meer dan 300 MB in de MP3 versie, deed er erg lang over om binnen te komen (dat ben ik met een glasvezelverbinding niet gewent).


Een 'iTunes download' link koppelt het bestand aan je iTunes en zet het daarin weg. Daarnaast heb je een 'MP3 download' link, die komt gecomprimeerd naar je toe.
Bij elk audiobook heb je wat informatie en een 'audio book preview' - kun je even op de pagina luisteren of het iets is.

De audioboeken die ik heb gezien zijn allemaal opgenomen onder de paraplu van LibriVox. Hier kan men zich aanmelden om als vrijwilliger boeken voor te gaan lezen voor opname. Alle titels zijn in het publieke domein, d.w.z. dat de auteursrechten niet meer gelden.

Ik vond 35 Nederlandstalige audioboeken. Geen slechte score. Duitstalig waren er 120. Maar het grootste aandeel hebben toch de Engelstalige audioboeken.

Is een audioboek in MP3 of iTunes vorm nu een podcast? Voor mij wel. Oorspronkelijk waren natuurlijk beide onderdelen van het woord 'pod' van iPod en 'cast' van broadcast, van belang. Nu heeft de iPod vele concurrenten (ik heb nu een Cowon). Voor mij is een podcast weer gewoon een audiobestand geworden die ik mobiel kan beluisteren. De bron is niet van belang. Het kan een radiouitzending zijn, maar dat hoeft niet. Vele Amerikaanse podcasts die ik beluister beginnen als audiobestand dat op een site wordt gezet, meestal ook gedistribueerd via iTunes, maar soms gaan ze ook nog eens via de radio de ether in.

Einde van de krant heeft grote sociale gevolgen

Het gezaghebbende nieuwskanaal 'The Onion News Network - America's Finest News Source' brengt het schrijnende nieuws over wat de sociale gevolgen kunnen zijn voor een specifieke groep medemensen indien de kranten zouden verdwijnen. Het internet vormt daarvoor een grotere bedreiging dan ik gedacht had.


How Will The End Of Print Journalism Affect Old Loons Who Hoard Newspapers?

Chatten en babbelen

Windows Live Messenger is voor een aantal collega's al een normaal onderdeel van het opstartprogramma na binnenkomst in de kantoortuin. Ooit o.a. ook begonnen als maatregel om geluidsoverlast te voorkomen in de kantoortuin (niet goed vast te stellen of het werkt, of er inderdaad minder geluidsoverlast is ;-) ). Een handig middel om snel even een vraag te stellen aan een collega verderop.

Voor mij was het ook een moment om er thuis mee te beginnen. Langzamerhand kwamen er meer van dergelijke communicatiemiddelen bij. Google Talk ging eigenlijk vanzelf, kwam op een bepaald moment in de Gmail.  Skype kende ik al wel maar ik maakte daar nooit gebruik van. Tot mijn zoon door ZO-Azië ging trekken en nu is het een normaal middel geworden.

In een werk-gerelateerd contact heb ik ooit gebruik gemaakt van DimDim, een mooie gratis videoconferencing omgeving. het liep als een trein. In SURFgroepen ook gewerkt met Adobe Connect.

Binnen het Mediacentrum werken we met een digitale helpdesk, Questionpoint 24/7. Wij noemen deze dienst ASK-Q. Er kan gebruik gemaakt worden van een chatfunctie, de Qwidget.



Helaas laat onze versie van Sharepoint (ShareNet genaamd) nog steeds niet toe dat we die kunnen installeren en gebruiken. Ervaringen vanuit andere bibliotheken die een chatmogelijkheid aan hun klanten aanbieden, laten namelijk zien dat die service erg gewaardeerd wordt. Online direct contact kunnen maken en geholpen worden, bij vragen van klanten meteen, indien nodig, verheldering kunnen vragen en antwoorden kunne geven, dat zijn krachtige middelen om een goede dienstverlening op te bouwen.

Online kantoortoepassingen en andere tools

Vorig jaar heb ik een Google Apps omgeving voor het Mediacentrum aangemaakt, docs.mediacentrum.info. Al enige tijd gebruikte ik vaak met enkele collega's Google Docs. De mogelijkheden om snel een document op te zetten waarin je samen kunt werken zijn geweldig. Eerlijk gezegd, zelfs na implementatie van Sharepoint binnen onze instelling blijf ik meer gecharmeerd van Google Docs.

In het verleden heb ik ook gekeken naar ZoHo, Thinkfree en andere tools. Al gebruik ik het zelden, ZoHo scoort wel hoog bij mij vanwege de veelzijdigheid en het gemak.

Tijdens de voorbereidinegen van de themadag 'Video in het onderwijs' op 4 maart jl., hebben een collega en ik, terwijl we in een Google Docs document zaten te werken ook meteen gebruik gemaakt van de chatmogelijkheid bínnen het document. Zo konden we snel overleggen tijdens het bijwerken van het document, zonder aparte programma's op te hebben staan. Een enorm gemak.

Wil je een ZoHo document zien dat ik heb aangemaakt? Dat kan, klik hier. In dit geval kun je dus niet mijn tekst aanpassen, alleen commentaar toevoegen. Voor samenwerken moet je echt anderen uitnodigen op basis van email-adressen. In andere blogomgevingen kun je een ZoHo document ook embedden (zoals een video), helaas blijkt dat niet te werken in Blogger.

Ik juich, gezien mijn enthousiasme voor Google Apps, dan ook de stap van SURF toe die nu een contract heeft gesloten met Google (voor de komende 3 jaar), waardoor het hoger onderwijs toegang krijgt tot de educatieve versie. Ik verwacht dat de nieuwe service van SURF, SURFteams, hierin een rol gaat spelen als het gaat om snel groepen aan te kunnen maken waarmee je samenwerkt. Binnen het onderwijs is samenwerkend leren steeds meer opgekomen. Hier kunnen online kantoortoepassingen dus zeker een rol spelen. Samenwerken door docenten bij het ontwikkelen van onderwijsmateriaal is eveneens van groter belang geworden, dus ook daar toepassingsmogelijkheden.

En de rol van de bibliotheek hierbij? De mogelijkheden laten zien, ondersteunen, helpen bij het metadateren en ontsluiten. Kortom laten zien hoe informatiespecialisten hun rol oppakken.

vrijdag 5 maart 2010

Twitter ideeën vervolg

Al aangekondigd in mijn vorige blog zou er nog een vervolgaflevering komen vanuit Museum Boerhaave over 'wat levert Twitteren nou op'.

Hieronder in een videobijdrage het antwoord.



Enkele leuke soundbites:
Het levert op voor de professionele medewerker 'een boeiend, actief, innovatief netwerk'
'makkelijk contact' (merk je op congressen e.d.)
'Je kent elkaar' (al).

Leuk idee van het museum was om de 1000e volger uit te nodigen voor een bezoek aan het depot (normaal nooit open voor publiek).

Aanvulling op deze blogpost (6-3-2010)
De video is deel 5 uit een leuke reeks video's waarin kort wordt ingegaan op vragen als:
  1. Waarom twitteren?
  2. De directie overtuigen
  3. Interactie begint met wederzijdse interesse
  4. De interactie aangaan
  5. Wat levert het op? - de video in deze blogpost
De video's staan op de weblog 'Je Bibliotheek' van Wilma van den Brink.

woensdag 3 maart 2010

Twitter ideeën

Via een tweet, ja zo gaat dat dan, zag ik dat vandaag Museum Boerhaave (een aanrader dit museum in Leiden!), weer een nieuwe video heeft over hun Twitter inzet.



Onderaan de blogpost waar ik het filmpje vond staat een aankondiging die stimuleert om terug te gaan naar de site: 'Wat heeft al het twitteren nu Museum Boerhaave opgeleverd? Morgen geven ze een mooi overzicht.'

Overigens is deze video dus nummer 3 in een reeks. Je vindt de links naar de andere afleveringen ;-) ook in de blogpost.

Twitteren

Vorig jaar heb ik een Twitter account aangemaakt, MediacentrumWin. Wel met het idee dat we daar mee konden gaan experimenteren, maar nog niet vanuit een besluitvormingsproces binnen het Mediacentrum. Op dezelfde gronden heb ik toen trouwens ook het YouTube kanaal Mediacentrum101 aangemaakt. Het YouTube kanaal is nog niet echt opgenomen in de reeks social media binnen het Mediacentrum. Het Twitter account wel inmiddels.



Het is leuk te zien hoe, langzaam maar zeker, het aantal followers groeit. Op het moment van dit schrijven hebben we 90 volgers. Ik krijg de mails binnen als iemand ons account gaat volgen en dan kijk ik altijd even op hun account. Het merendeel van de volgers zijn studenten, in mijn beleving (ik heb geen telling in categorieën bijgehouden).

Het is nu dus meer een 'bedrijfstwitteraccount' (je moet toch wat verzinnen) geworden. De verantwoordelijkheid om de tweets te plaatsen ligt bij de communicatiecollega's (al had ik, omdat ik de inlog weet, vanochtend een tweet geplaatst voordat ik bedacht dat ik dat dus moest laten lopen via de collega's). Afgesproken is wel dat iedereen tweets kan aanleveren en dat het zelfs erg op rpijs wordt gesteld als er zo dus over de vele diensten vanuit het Mediacentrum wordt bericht. Een heel klein deel van de collega's doet dit ook.

Maar ik merk zelf dat de afstand groter wordt als je niet zelf twittert. Ik zal dus eerder naar mijn eigen blog, intranet, gaan en daar berichten wat ik te melden heb naar mijn doelgroep. Van een aantal van die blogpost had ik, achteraf gezien, best tweets kunnen maken. Voor mij is het, nu ik mijn gedachten er over laat gaan, blijkbaar een stap te ver als ik niet zelf direct gebruik kan maken van de social media. Het zou een experiment waard zijn, zeker aangezien 44 tweets over 6 maanden tijd wel erg weinig is. Loopt het aantal tweets op als iedere collega zelf direct kan melden wat gerelateerd is aan haar/zijn werk binnen het Mediacentrum en van belang voor onze klanten?

maandag 1 maart 2010

Wiki's

Wiki's staan voor mij nog altijd aan de top wat de web 2.0 ontwikkelingen betreft. Wiki's zijn flexibel, een soort manusjes-van-alles. Of het nu gaat om voor jezelf een snelle website te maken, al dan niet multimediaal, of om samenwerken, documentenopslag. Je kunt alles met een wiki bereiken.

Ik heb heel wat docenten aan een wiki gekregen. En werd ik enkele jaren geleden nog op het matje geroepen bij de directeur ICT vanwege het propaganderen van wiki's ('niet doen, dadelijk willen ze het allemaal'), nu zie ik dat docenten zelf al de stap nemen.

Mijn favoriet is PBworks (voorheen PBwiki). In de gratis versie veel opslagruimte (1 GB, kan me nog de 10MB herinneren die je vroeger kreeg). Handige navigatie, ook al vond ik in het begin die mappenstructuur eigenlijk overbodig. Enkele leuke plug-ins voor o.a. video embedden of een chatfunctie. En werkelijk zo eenvoudig in het gebruik, zo intuïtief, beter kan het bijna niet.

Wat ik echter steeds weer merkte is dat hoe eenvoudig een middel ook is, als er geen reden is voor de gebruikers om het in te vullen, er ook daadwerkelijk gebruik van te maken, dan bloed een wiki snel dood. Ondanks vele starten met wiki's binnen het Mediacentrum bleek dat telkens weer. Ja, handig wordt er in het begin geroepen, maar dan vooral blijkbaar voor de anderen.

Wiki's en veel social software zijn .... middelen om te communiceren. De mens is de motor er achter. Loopt de motor niet, dan kan het social media middel nog zo mooi, eenvoudig, handig, oogverblindend, zijn, maar dan werkt het niet. Een mooie zinsnede uit een wiki, genaamd Werkwiki, die in 2008 het licht zag binnen het Mediacentrum:
'Omdat er een grote behoefte is bij collega's om op de hoogte te zijn van elkaars activiteiten. Daarom plaatsen wij onze werkzaamheden en scholingsactiviteiten in deze wiki.' Lees hier geen verwijt. het is een constatering. Er was (en is) behoefte aan het op hoogte blijven van elkaars activiteiten. De wiki was een omgeving die op eenvoudige wijze de mogelijkheid gaf die behoefte in te vullen. De wiki is niet vastgelopen doordat er een beter alternatief kwam. Volgens mij liep de motor gewoon vast.



Verkijk je dus nooit op het middel, dat is de les die ik geleerd heb. Eigen enthousiasme over onderwerpen of middelen is niet genoeg om samenwerking, of kennisdeling, werkelijk tot stand te laten komen. Ik denk dat we dat mee kunnen nemen bij allerlei Dingen.

Reis van de Beagle 2009 - 2010

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP