zaterdag 6 maart 2010

Online kantoortoepassingen en andere tools

Vorig jaar heb ik een Google Apps omgeving voor het Mediacentrum aangemaakt, docs.mediacentrum.info. Al enige tijd gebruikte ik vaak met enkele collega's Google Docs. De mogelijkheden om snel een document op te zetten waarin je samen kunt werken zijn geweldig. Eerlijk gezegd, zelfs na implementatie van Sharepoint binnen onze instelling blijf ik meer gecharmeerd van Google Docs.

In het verleden heb ik ook gekeken naar ZoHo, Thinkfree en andere tools. Al gebruik ik het zelden, ZoHo scoort wel hoog bij mij vanwege de veelzijdigheid en het gemak.

Tijdens de voorbereidinegen van de themadag 'Video in het onderwijs' op 4 maart jl., hebben een collega en ik, terwijl we in een Google Docs document zaten te werken ook meteen gebruik gemaakt van de chatmogelijkheid bínnen het document. Zo konden we snel overleggen tijdens het bijwerken van het document, zonder aparte programma's op te hebben staan. Een enorm gemak.

Wil je een ZoHo document zien dat ik heb aangemaakt? Dat kan, klik hier. In dit geval kun je dus niet mijn tekst aanpassen, alleen commentaar toevoegen. Voor samenwerken moet je echt anderen uitnodigen op basis van email-adressen. In andere blogomgevingen kun je een ZoHo document ook embedden (zoals een video), helaas blijkt dat niet te werken in Blogger.

Ik juich, gezien mijn enthousiasme voor Google Apps, dan ook de stap van SURF toe die nu een contract heeft gesloten met Google (voor de komende 3 jaar), waardoor het hoger onderwijs toegang krijgt tot de educatieve versie. Ik verwacht dat de nieuwe service van SURF, SURFteams, hierin een rol gaat spelen als het gaat om snel groepen aan te kunnen maken waarmee je samenwerkt. Binnen het onderwijs is samenwerkend leren steeds meer opgekomen. Hier kunnen online kantoortoepassingen dus zeker een rol spelen. Samenwerken door docenten bij het ontwikkelen van onderwijsmateriaal is eveneens van groter belang geworden, dus ook daar toepassingsmogelijkheden.

En de rol van de bibliotheek hierbij? De mogelijkheden laten zien, ondersteunen, helpen bij het metadateren en ontsluiten. Kortom laten zien hoe informatiespecialisten hun rol oppakken.

3 reacties:

23 Dingen 6 maart 2010 om 16:01  

Ja geweldig die deal tussen Google en Surf. En slim natuurlijk. Gaan jullie daar binnenkort mee te maken krijgen? Mag elke HS dan bepalen of jullie het gaan aanbieden?

Erik 6 maart 2010 om 16:08  

De keuze ligt dan inderdaad bij de hogeschool. Ik betwijfekl echter of er officieel een aanbod komt vanuit Windesheim. Dat zou teveel concurreren met onze Sharepoint. Google Apps is namelijk veel eenvoudiger, beter en handiger ;-)
Maar dat let niet dat het niet uitgebreid onder de aandacht van docenten en studenten gebracht kan worden.

23 Dingen 6 maart 2010 om 16:41  

Je haalt de woorden ... uit mijn vingers :-)

Reis van de Beagle 2009 - 2010

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP