Video
Video in het onderwijs is al jaren een stokpaardje. Vorige week een geslaagde themadag samen met enkele collega's rond dit onderwerp georganiseerd.
Met video kan zoveel meer duidelijk gemaakt worden. Uit veel onderzoek is inmiddels wel duidelijk geworden dat er ook een beter leereffect is.
YouTube is een bekende bron. Er zijn er echter meer. Waarbij er ook vaak een betere selectie op voor het onderwijs geschikt materiaal is. Ik haal hieronder een stuk aan uit mijn intranet blog voor de hogeschool Windesheim (27-2-2010)
Ik noem hier enkele voorbeelden van dergelijke sites:
EduTube: Hier vind je video's vanuit YouTube. De moderatoren van deze site streven naar een hoog kwaliteit van de video verzameling. Ze bekijken elke video die ze plaatsen op het aantal 'Views per day', de 'rating' (de waardering) op de oorspronkelijke site en ze voegen daar hun subjectieve beoordeling aan toe.
Je kunt selecteren op categorie, type video (animatie, demonstratie, interview, ...), duur van de video en onderwijsniveau.
Edublogs.tv: een onderdeel van een bedrijf dat vooral weblogs voor scholen aanbiedt (ooit gestart door een docent). Een heel ander karakter. Indeling in categorieën is vager, onderwerpen en onderwijsniveaus lopen daar door elkaar heen. Edublogs.tv heeft wel weer audiomateriaal er bij.
Scholar Spot: Veel videomateriaal in de categorieën Science, technology, Politics en Self Growth (spiritualiteit, motivatie, religie, atheïsme). Interessant is dat je ook op personen kunt zoeken, bijv. Dr Michio Kaku (auteur van 'Physics of the impossible') of, waarschijnlijk beter bekend, Barack Obama.
NeoK12: Richt zit op het primaire onderwijs. Veel materiaal in diverse categorieën. Ook games zijn hier te vinden. Het is wel allemaal Engelstalig.
The Kahn Academy: een bijzonder project van Salman Kahn. Op zijn site zijn nu al meer dan 1000 video's te vinden. In elke video wordt een onderwerp grafisch en helder uitgewerkt. Der onderwerpen liggen voornamelijk binnen de vakgebieden van natuurwetenschappen en wiskunde. Maar er zijn ook video's op het gebied van financiën en bankwezen. Niet zo vreemd, Kahn heeft op de Harvard Bussiness School zijn masters behaald.
Wil je een site die je laat zoeken over meerdere bronnen tegelijkertijd, dan is OVGuide (Onlone Video Guide) misschien wat. Je kunt hier ook zoeken naar, veelal Amerikaanse, tv-series en films. Er zitten bij de resultaten ook betaalde diensten en soms loop je tegen de bepaling aan die het onmogelijk maakt dat je buiten de VS beplaade content mag zien.
Het is overigens verbijsterend te zien hoeveel aanbieders van videomateriaal er bestaan.
Een dag tevoren had ik ook nog een tip m.b.t. zoeken binnen Google Video (of Youtube) gegeven:
Uploaders van video's bij zowel YouTube als Google Videos worden gevraagd aan te geven in welke categorie hun video valt. Een van die categorieën waaruit gekozen kan worden is 'Educational'.
Hier kun je handig gebruik maken als je video's voor je onderwijs zoekt. Je kunt namelijk eerst de categorie waarin je wilt zoeken afbakenen. Dat doe je door in de zoekbalk het volgende te typen: 'genre:educational' (let op geen spaties!). Daarachter kun je vervolgens aanvullende zoektermen zetten.
Enkele voorbeelden voor Google Videos (die overigens ook video's uit YouTube en enkele andere bronnen haalt:
0 reacties:
Een reactie posten