Zotero - deel 2
Als je al een Zotero deel 1 blogpost hebt geschreven, dan moet er dus minstens één deel na volgen. Vandaar nu deel 2.
Zotero is een mooie Web 2.0 toepassing als het gaat om wat gedegener onderzoekswerk waarbij je graag de bibliografische gegevens van de literatuur, online en offline (zeg ook maar op papier), goed wilt verwerken. Ergens is Zotero wel te vergelijken met EndNote. Echter Zotero is gratis, zolang je tenminste tevreden bent met maximaal 100 MB opslagruimte. Zotero is een extensie voor Firefox.
Ik zal hier twee voorbeelden geven hoe je Zotero kunt gebruiken.
Eerste voorbeeld betreft het gemak waarmee je bibliografische gegevens kunt ophalen en opslaan met Zotero.
Je wilt de bibliografische gegevens binnenhalen om in een scriptie te verwerken, natuurlijk kun je alles zelf overtypen, maar dan is Zotero handiger.
De gegevens haal je op bij site die al de gegevens al hebben, bijv. voor veel boekwerken is dat Amazon.com. zodra je daar het boek hebt opgevraagd verschijnt in Firefox in de adresbalk een icoontje in de vorm van een boekje. Daarop klikken zorgt er voor dat alle bibliografische gegevens in je eigen Zotero bibliotheek worden opgenomen.
Die gegevens kun je later in een gewenst bibliografisch format, AMA, APA of andere, exporteren voor opname in de literatuurlijst van je scriptie.
Voorbeeld 2. Ook webpagina's kun je zo opslaan. Ben je op een pagina die je wilt opslaan, dan open je Zotero, die zit in de browser, klik op de juste icoon (zie pijl 1) en de pagina wordt opgeslagen. Ook hier weer voor later gebruik in een volgens de juiste regels opgemaakte literatuurlijst.
1 reacties:
Endnote nemen we sinds kort mee in onze "contacten" naar medewerkers die zich bezig houden met onderzoek. Denk aan promovendi, leden kenniskringen etc. Ik ga Zotero bekijken om te kunnen beoordelen hoe deze software zich verhoudt tot Endnote.
Een reactie posten