dinsdag 18 mei 2010

Sociale bibliotheekcatalogi

Er zijn allerlei gedachten over de veranderingen die het onderwijs door gaat/moet maken. Heel af en toe kom je in die vergezichten ook meningen over de rol van de bibliotheek tegen. In een boek dat ik (o.a.) nu aan het lezen ben, 21st Century Skills; Learning For Life in Our Times van Bernie trilling en Charles Fadel, kwam ik de volgende verwijzing tegen naar de rol van de toekomstige bibliothecaris:
"(...) librarians are becoming 21st century "digital directors" championing the effective use of information technologies in schools."

De inzet van sociale catalogi zou zo'n insteek zijn waarbij de bibliotheekmedewerkers informatie technologieën de scholen binnensluizen. Juist omdat het in het onderwijs ook steeds meer zal draaien om persoonlijke leeromgevingen, afgestemd op individuele leerstijlen, interacties niet alleen maar beperkt blijven tot docent-student interacties en studentgecentreerdheid meer en meer de overhand gaat krijgen.

De tijd is voorbij dat de bibliotheek één smaak aanbiedt en de klant passief consumeert.De term die we hanteren binnen onze instelling, 'informatiebemiddelaar, geeft al helder aan welke richting we op moeten.

1 reacties:

23 Dingen 25 mei 2010 om 13:00  

De uitwerking van "sociialere" catalogi is denk ik niet het enige. Denk je ook niet dat de hand van de informatiebemiddelaar hierbij nog steeds belangrijk blijft? En van de specialisten... Raymond schreef er een mooi stuk over, vind ik.
De infospecialist zal nog meer naar die gebruiker toe moeten gaan - misschien met gebruik van social media - om te polsen wat de behoefte is en om de zoekvaardigheden over te brengen.

Reis van de Beagle 2009 - 2010

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP