Windesheim Flash Mob
Een Flash Mob of Flashmob is een fenomeen dat ontstaan is in 2003 in New York. Een journalist trommelde via allerlei media een grote groep mensen op op een specifieke plaats en gaf hen bepaalde instructies die vooral veeel verwarring veroorzaakten bij de niet-ingewijdenen. Een meer bekende Flashmob was de 'verering' van een stuk speelgoed in een grote speelgoedzaak. Er konden honderden mensen op een Flashmob afkomen.
Via een tweet, een Twitter bericht, kwam ik vandaag uit bij een video van een Flashmob op Windesheim (7 december 2009).
Geen heel vreemde actie, maar wel leuk. Ik weet niet of deze Flashmob alleen gebruik heeft gemaakt van sms of ook andere media zijn ingezet. Maar je kunt je voorstellen hoe zoiets zich kan verspreiden als een olievlek. het is wat mij betreft in ieder geval een leuker manier om mensen te koppelen. leuker dan van die enge kettingmails, 'doorsturen aan 10 bekenden anders overkomt je veel onheil'.
Nog een voorbeeld van Flashmob dansen, maar nu met 200 dansers. Nu is het toneel het station Antwerpen.
En hoe kwam ik nu aan dit bericht? Ik gebruik op mijn pc het programma Tweetdeck om Twitters te volgen. Binnen tweetdeck kan ik heel eenvoudig zoekacties aanmaken op bepaalde termen die vorkomen in tweets. ik volg dus o.a. de term 'Windesheim' en zo zie ik dus alle tweets voorbij komen waarin Windesheim wordt genoemd.
6 reacties:
Wat ontzettend leuk dat er eentje bij jullie heeft plaatsgevonden. Het klinkt gek, maar ik krijg er altijd een brok van in mijn keel. Ken je die van The Black Eyes Peas?
Het psychologische effect van gesynchroniseerd en gespiegeld gedrag lijkt me bij deze evenementen erg sterk optreden. Ik ben daar zeker ook niet immuun voor. Die van The Black Eyes Peas kende ik niet. Helaas geen url, maar een hele mooie kan ik me van een aantal jaren geleden herinneren, een 'musical' in een mall in de VS, waarbij zelfd ook de 'bewaker' een rol nam. Het is het onverwachte, het verrassende, de vreemde context, dat het voor mij erg boeiend maakt. En inderdaad krijg ik er ook een brok in mijn keel van.
"Het psychologische effect van gesynchroniseerd en gespiegeld gedrag" - da's een goeie wetenschappelijke verklaring voor hetzelfde resultaat :-)
:D Het zal wel 'n mogelijke verklaring zijn. Mensen, als sociale wezens, voelen zich er prettig bij (dansen, marcheren, rituele gebaren, ....).
Ik hoorde afgelopen weekend in een podcast van Radio Hoe?Zo! (niet een meest recente aflevering) over de 'meerwaarde' als je het gedrag van een ander spiegeld. Bijv. bij een solicitatiegesprek. Het levert je blijkens het onderzoek een positiever beoordeling door de ander op (en dus mogelijk eerder een baan). Ook zoiets :)
Check je windesheim mail :-)
Ja ik weet het, ik ben een beetje laat met reageren maar toch...vond het leuk dit even te zien/lezen. Ik kende het verschijnsel eigenlijk alleen nog maar van de black eyed peas en die vind ik helemaal geweldig! Kippenvel!
Een reactie posten