maandag 1 februari 2010

Web 2.0

Rob Coers heeft voor ons 23 Dingers een aantal vragen gepost waarop hij graag antwoorden heeft. Ik zal de vragen een voor een doorlopen.

  • hoe en waar zou je een weblog kunnen inzetten? Intern en extern? Ik ben altijd meer op het onderwijs dan op de bibliotheek gericht geweest (en nog). Al kan ik zo een verhandeling houden over de inzet van weblogs in het onderwijs, vanuit de invalshoek bibliotheek vergt even wat meer denkwerk. Ik denk dat het intern en extern een middel kan zijn om tot kennisdeling te komen. juist vanwege het tweeweg karakter van een weblog is het delen een belangrijk kenmerk. Mogelijk dat je extern er iets meer een strakke regie op wil leggen (vanwege marketing redenen). In beide gevallen kun je persoonlijke blogs en onderwerpgerichte blogs inzetten. Denk aan een weblog rond een auteur in het laatste geval.
  • wat zou je allemaal met RSS kunnen doen om je dienstverlening te verbeteren? Een feed aanbieden vanuit je eigen website is een must (en een onmogelijkheid bij Windesheim). Feed verzamelingen kun je eenvoudig inzetten in attenderingsdiensten. dat laatste ook specifiek gericht op onderwijsmodules (tja, ik heb een een vakafwijking voor). Als informatiebemiddelaar verschil je echt van de oude bibliothecaris. Je verzamelt niet meer informatiedrager op een fysieke plaats, je bemiddelt tussen een veelheid aan informatie aanbieders en de gebruikers. RSS is daar een onmisbaar hulpmiddel in geworden.
  • kun je foto editors gebruiken voor aankondigingen?
  • of zie je deze toepassingen helemaal niet van nut zijn voor de bibliotheek? Vind je het alleen voor privé-doeleinden van belang? Ik gebruik afwisselend en op specifieke taken berekend, drie verschillende foto editors Photoshop CS4, Fireworks CS4 en de SnagIt editor). Geen van allen zijn online editors. En op de vraag kan ik zker met ja antwoorden, maar meestal gebruik ik de editors, als het gaat om werkgerelateerd bewerken, om afbeeldingen voor handleidingen te maken.
  • wat merk je, nu je de eerste dingen hebt leren kennen, van blogs, RSS, online fotoalbums in de wereld om je heen? Hoor je die termen nu meer? Kijk je met een andere blik rond op het web? Ik maak al jaren gebruik van diverse Web 2.0 toepassingen, heb daar workshops over gegeven aan docenten en collega's. Het blijft fascineren en uitdagend om te zoeken naar m.n. de onderwijstoepassingen.
  • wat zijn jouw ideeën over hoe gebruikers van de bibliotheek(site) dingen, informatie kunnen toevoegen? Gebruikers kunnen zeker zaken toevoegen middels de diverse social media. Een heel krachtig middel zijn de online social bookmarkingsites, zoals Del.icio.us en Diigo. In een, helaas verloren gegane, weblog heb ik dat ooit (geparafraseerd) 'Samen bibliotheekje spelen' genoemd. Ook afbeeldingen, foto's kunnen door diverse gebruikers bijeengebracht worden, waarbij de bibliotheek mede een rol speelt in de ontsluiting. Boekrecensies, bijv. in weblogs, is een ander voorbeeld. Web 2.0 draait om samen delen en vanuit die gedachte is veel te realiseren met de, vaak gratis, gereedschappen.

1 reacties:

23 Dingen 3 februari 2010 om 21:25  

Uitgebreide verhandeling Erik.
@ blogs. Zitten (persoonlijke) blogs niet ook als een onderdeel in Sharepoint? Ik meen dat ooit ergens gezien te hebben.

@ rss. Je kent wellicht de optie om bijv. in Netvibes hele tabbladen openbaar te maken en als informatieportal te laten fungeren. Daar ligt een leuke taak, niet waar. Verder ... heb je al 's een rss-feed generator uitgeprobeerd op de Windesheim pagina's? Bijvoorbeeld hiermee?

@ fascinatie. Goed om dat te lezen. En ik denk dat je je enthousiasme ook wel uitdraagt naar de collega's, zowel IRL als digitaal. Blijf volhouden!

Reis van de Beagle 2009 - 2010

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP