dinsdag 16 februari 2010

Diigo

In mijn vorige blogpost al even Diigo aangestipt. Als het gaat om online literatuuronderzoek, heeft Diigo veel meer te bieden dan Del.icio.us.
Installatie van de Diigo Toolbar geeft je al de opties. Een stuk tekst markeren (highlights) kan eenvoudig, de gemarkeerde tekst komt in je lijst bij je eigen Diigo account en is dus ook te delen met anderen.



Dit gaat ook op voor de 'sticky notes' - gele briefjes - en comments.

Via een Diigo sidebar heb je direct toegang tot je opgeslagen links (en al wat je er bij hebt gezet).



Wil je een pagina, kan bijvoorbeeld ook een pdf bestand zijn, bewaren zonder het risico te lopen dat verdwijnt door verwijderingen op de site, dan kan dat door het maken van een 'snapshot'. Je maakt dan een kopie van de pagina en bewaart niet alleen de link naar de pagina.

Del.icio.us biedt vooral veel eenvoud en daarmee gewin, gemak en genot, altijd belangrijk. Diigo biedt naast gemak en genot eigenlijk nog meer gewin. Het is een echt stuk bibliotheekgereedschap dat zeker niet mag ontbreken in de gereedschapskist voor informatie- en onderzoeksvaardigheden.

Ik vond een video van een Social Studies Highschool docent die erg goed aangeeft hoe hij Diigo gebruikt in zijn onderwijs. Hij wil zijn studenten online artikelen laten lezen en bestuderen. Met behulp van Diigo kan hij hun markeringen volgen en hun commentaren lezen. dat laatste is natuurlijk heel handig. Er onstaan zo geen losse documenten rondom het online artikel, alles is gekoppeld aan het artikel. Door gebruik te maken van de 'Groups' optie in Diigo, kan hij eenvoudig het onderwijsproces organiseren. Jammer dat deze video nog niet in een hogere kwaliteit is opgenomen (je raakt snel verwent door de HD video's).



Diigo biedt een hele reeks video's aan rond hun product. Ik zet er hier een aantal op een rij.


Diigo V4: Research ~ annotate, archive, organize from diigobuzz on Vimeo.


Diigo V4 Sharing ~ build a personal learning network from diigobuzz on Vimeo.


How to use diigolet from diigobuzz on Vimeo.



Een kleine aanvulling. Zag op mijn profiel een sticky note met comments van vele diigo-gebruikers. Verrassend!

2 reacties:

23 Dingen 17 februari 2010 om 16:39  

Fijne postst Erik. Ik kan me boorstellen dat Diigo (en ook Zotero) in het onderwijs beter van toepassing is in het onderwijs en onderzoek. Ik zal op de hoofdblog een verwijzing geven naar je posts.

Erik 17 februari 2010 om 16:47  

Dank je Rob. Al ben ik al lange tijd een tevreden gebruiker van Del.icio.us, ik zie nu toch meer en meer de voordelen van de andere tools. Ik zal ze zeker onder de aandacht brengen van mijn collega's die informatie- en onderzoeksvaardigheden vanuit het Mediacentrum overdragen aan studenten en docenten.

Reis van de Beagle 2009 - 2010

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP