zaterdag 9 januari 2010

Webloggen

Enige jaren geleden ben ik begonnen met een weblog bij te houden. Er zijn er verschillende geweest. De eerste blogs maakte ik met Expression Engine (EE), een omgeving waar ik zeker nog eens naar terug wil. Er zit een zeker elegantie aan EE die mij aantrekt. Je kunt er erg veel mee, het is flexibel. Helaas is er, zeker vergeleken met Wordpress en Blogger, maar een kleine gemeenschap rond EE. Dat maakt dat er maar weinig zaken als widgets, gadgets, plugins of hoe je het maar ook wil noemen, dus mooie kleine in te passen functionaliteiten te vinden zijn voor EE.



Exit EE dus op een gegeven moment in 2007-2008, denk ik (?). Overgestapt naar Wordpress. Wel gekozen voor een eigen installatie binnen het domein mediacentrum.info. Die eerste Wordpress 'deskundig' om zeep geholpen door bij een opruimactie op de site juist de database daarvan weg te gooien. Erg domme actie, zeker als je geen backup hebt gemaakt. Vanaf september 2008 is de 3e Wordpress versie in de lucht. De Wordpress blog van mij hebben steeds de naam LibrarEvolution gedragen. Samentrekking van uiteraard Library, plaats waar ik werk, en Evolution, belangrijk aandachtsgebied voor mij. Vind het ook wel leuk dat je bij het uitspreken op nadruk op de R voor de E kunt leggen, 'Revolution' in de bibliotheek ;).
Sinds december 2009 nu ook deze blog, specifiek in het kader van het 23Dingen traject wat we nu lopen bij het Mediacentrum van de Hogeschool Windesheimen waarbij ik als coach optreed. daarnaast ben ik afgelopen zomer ook nog een blog genaamd 'Het ontsnappingsluik' begonnen binnen Windesheim Sharepoint omgeving met als plaats waar het ontsnappingsluik vaak uitkomt de complementaire weblog de 'Speeltuin'.
Dat brengt de teller nu op 4 weblogs.

Bloggen is een activiteit die zeker een impact op je leven heeft. Het is vreemd te beginnen. Je schrijft stukjes, je bedenkt welke toon je wilt neerzetten, je stelt je voor tot wie je de stukjes wilt richten en springt in het diepe. Leest er wel iemand je stukjes, dat maakt het spannend in het begin. De eerste reactie doen wonderen. Je bestaat!
Bloggen laat je vaker stil staan bij datgene dat je ervaart. Wat zie ik daar, wat denk ik daarover, wat zou ik anderen willen vertellen. Dat laatste maakt het zo anders dan een dagboek bijhouden, ook al heeft een blog daar iets van weg. Je gaat bewust de 'confrontatie' aan met anderen en dat kan iedereen zijn. Soms heel onverwacht en verrassend. Zo schreef ik afgelopen zomer een stukje rond een test voor de 'One Million Dollar Paranormal Challenge', hierop kwam een reactie van een paragnost en gedurende vele weken hebben we via dat bericht een 'gesprek' met elkaar kunnen houden. Zo'n spontaan contact via je blog vind ik leuk en bijzonder.

Voor mezelf heeft het bloggen ook als gevolg dat ik me vaker net wat meer verdiep in iets om daarover te kunnen schrijven. Eerlijk gezegd gebruikte ik een dergelijk truc vaker voor mezelf om me ergens meer in te kunnen verdiepen. Ik ga een intern gesprek aan in de trant van 'hoe leg ik dit nu uit aan een ander?'. Een, naar mijn onbescheiden mening, goede truc die je bij elke studie kunt toepassen. Bij bloggen neem je ook echt de stap het aan anderen uit te leggen. Deze blogpost is ook weer een voorbeeld hiervan. Het is een voor mij intern gesprek over wat ik heb gedaan en wat het voor mij betekend en dat zet in nu om in iets expliciets, waarbij ik andere de mogelijkheid geef er op te reageren (wat mij weer mogelijk verder kan helpen).

Ik ben geen zeer productieve blogger, er zijn er die elke dag meerdere blogposts plaatsen. Maar toch, de intranetblog heeft in ruim 4 maanden t/m gisteren 60 berichten opgeleverd (eigenlijk 61, één is er gecensureerd - ook een aparte ervaring). Op mijn LibrarEvolution blog gaat het op en af met de frequentie van posts.
Maar ik denk niet dat ik het pad van het bloggen nog zal verlaten (vele slagen om de arm, we weten niet wat de toekomst aan andere technologische mogelijkheden gaat bieden). Ik hoop dat er bij mijn collega's, ontspruitende webloggers, eveneens bij een aantal de 'blogkoorts' gaat toeslaan.

2 reacties:

23 Dingen 9 januari 2010 om 22:44  

Ik heb al aardig moeite om je blogproductie bij te houden! EE kent misschien een kleine gebruikersgroep, maar misschien leuk om te weten dat Gerard Bierens ook tot dat groepje behoort.

Erik 11 januari 2010 om 11:12  

In het verleden heeft Gerard mij geholpen met een probleem dat ik toen had met mijn oude EE weblog. Dat is het leuke van de blogosphere, hulp is nooit ver weg.
Ik heb, eigenlijk n.a.v. mijn blogpost, afgelopen weekend mijn licentie voor EE weer verlengd (nu ook voor versie 2). Het is weer gaan kriebelen, nu nog de tijd vinden om er mee aan de slag te gaan.

Reis van de Beagle 2009 - 2010

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP